четверг, 4 августа 2016 г.

Ян і Янеке. Анні Шмідт

Дитинство - прекрасна пора, як для дітей, так і для їхніх батьків :) Саме в дитинстві, найпростіші речі здаються найцікавішими, а кожна гра стає захопливою пригодою. В таке захопливе життя нас впускає нідерландська письменниця Анні Марія Гертруда Шмідт та двоє малих друзів Ян і Янеке
Перше, що приходить на думку, коли згадуєш про ці книги, це "чарівні, дитячі, щирі" :)


Починається все з того, як в маленького хлопчика Яна з'являється нова сусідка, дівчинка Янеке. І вже з першої зустрічі, під час якої хлопчик застряг в живоплоті, читачам стає зрозуміло, що на них чекають веселі історії ))
І справді, вся книга далі складається з коротких історій з життя цих двох малих.
Вони настільки короткі, що не встигають набриднути. Але досить веселі, цікаві і нові, так що не можна втриматися від читання далі й до нових історій.
Думаю, саме тому, цю книгу полюбляють читати в  садочках та початковій школі. Бо дітям цікаво слідкувати за подібними до себе малими дослідниками :) Адже, тут розповідається, як Ян тікав від перукара недострижений, а другого дня, вони з Янеке вже так лікують свою ляльку-доцю, що ледве навпіл не розвривають, а ось вже й сам Ян потребує медичної допомоги, а Янеке заздрить його білій справжній! пов'язці на голові :)
Але не хвилюйтеся, шановні батьки - все завжди закінчується дуже "правильно" :) дітям пояснюють мама, тато, чи дідуньо з бабцею, що добре, а що краще робити інакше. Або ситуація повертається так, що діти самі роблять висновки з того, що в них виходить. Не дарма ж, автор за свої книги отримала золоту медаль преміі Андерсона :)
Навіть, оглядаючи свою, немаленьку дитячу бібліотеку, я не можу знайти жодної подібної до цих, книги. Бо тут описуються такі, на перший погляд, дріб'язкові та звичайні, але дуже важливі для дитини, речі. І написані вони простою мовою для дітей. Мені здається, що це була перша книжка, спрямована саме для розваги малечі, а не їх батьків :)
Не забула авторка і про творчість дитячу, бо друзі постійно щось "витворяють" )) і намисто роблять, і витинають, і малюють і багато іншого..
А їхні пригодницькі ігри не залишать бездіяльним жодного маленького читача :) І автор стверджувала, що в її книгах нема жодної вигадки, а тільки чиста правда.
А ще, ця книга доводить, що головне в книжках не яскраві картинки ;) І в цьому переконують всі показані вище ілюстрації. Вони неповторні, веселі і, як на мене, дають справжній поштовх дитячій фантазії :)

Поки-що, мені не відомо, чи були видані якісь інші книги Анні Шмідт українською мовою, тому ми читаємо їх російською. Але якщо з'являться - ми обов'язково поділимося з вами, друзі ;)




2 комментария:

  1. Дякую! Тепер і нам такі треба))) А малюнкі які гарні, виразні!

    ОтветитьУдалить
  2. Чудовий огляд)) ми також маємо ці книжнчки. І дуже їх любимо. Хоча я не сподівалась,що синові вони так сподобаються,адже він звик до кольорових ілюстрацій і щоб їх було багато))
    Читала на фб,що війна завадила видати всі 5книг((

    ОтветитьУдалить