четверг, 21 апреля 2016 г.

Казки народів світу

КИТАЙСЬКІ КАЗКИ



Наскільки ж цікаво зануритись в іншу, зовсім не відому й таємничу культуру. І зробити це сидячи вдома, на улюбленому дивані в обіймах з донечкою.

Ось ми відправились до такої цікавої країни як Китай (якщо є глобус, атлас або мапа світу, то можна ще й розглянути їх, невеличкий урок географії провести). Здається що все там не таке як у нас. І одежа інша, і звичаї, і навіть казки.  
Але коли занурюєшся в казку, починаєш розуміти, що насправді і там є зло і добро, бідні і багаті, кумедні і кмітливі. Ось наприклад казка «Продана тінь».
Втомлений бідняк вирішив присісти під тінню дерева, але то дерево належало багатію. Не важко вгадати що було далі, бо схожі казки про примхи і жадібність багатіїв є і в українських народних казках. І дитина розуміє, що не дивлячись на відстані між країнами, на відмінність у побуті, одежі, культурі, у всіх нас є схожі історії, схожі персонажі. І Китай більше не здається таким далеким и чужим.
 
Насправді, всі культури настільки переплелися, що нікого не здивуєш тим, що роки називаються на честь тварин. Я наприклад народилася в рік Півня, а донечка в рік Дракона. А ось чому саме ці тварини були обрані для назв, знають не всі.
 
Ось і нам було цікаво прочитати, що саме після цієї події, киця з мишкою стали ворогами, а дракон позичив роги у півника, та так і не віддав)))
Є казки і більш серйозні, які зацікавлять дітей трохи старших за мою трирічну доню. Бо скажу чесно, не всі ті казочки для неї, але починати знайомство з іншою культурою, мені здається, ніколи не рано, і ніколи не пізно))
Ілюстрації гарні й насичені. Палітурка м’яка, але якісна. Також якісний і папір, дуже приємно тримати в руках.

ІНДІЙСЬКІ КАЗКИ

О чарівна, співуча, різнобарвна і така яскрава Індія! Такі самі й казки з цієї країни. Їх навіть рекомендують читати під мелодії індійських фільмів)))
Дійсно несподівано, і дійсно цікаво. І скажу вам, кумедно. Казки настільки легкі, наскільки й надзвичайно мудрі. А ще й з гумором.
 
А ще, там є казка про РІПКУ )))) Ні, ніхто її не тягнув довго-довго, хоча побачивши назву, ми з донею почали на малюнку шукати діда,бабу і всю компанію)) Але ні, казка інша, зовсім інша. Але ж цікава, ще й з неабияким гумором і мораллю.
 
І ні за що не здогадаєтесь що ще я там знайшла)) Колобок та Царівна –жаба в одній казці))) ну майже, але паралелі можна провести. І знову ж цікаво! Та й читати легко. А казка називається «Своїм розумом», і замість колобка, Гарбуз. Далі не розкажу, читайте, воно того варте))) 
Ілюстрації, окремий пункт. Велике за них дякую художниці Катерині Івановій. Дуже індійські)) Багато яскравих кольорів. Таке враження що потрапив на свято барв Холі до самої Індії.
Обкладинка тверда, папір якісний. Книжку дуже приємно тримати й гортати.

Ну і наприкінці моєї мандрівки Азією хочу сказати, що отримала величезне задоволення. Дійсно книги допомагають мандрувати, сидячи вдома)) Наскільки наші культури різні, але скільки ж можна відшукати подібного. А найголовніше, навчити дитину цінувати й поважати інші культури.

Комментариев нет:

Отправить комментарий