понедельник, 18 апреля 2016 г.

Вчимося читати - навчатись граючись :)

Коли постало питання, як краще і легше вчитися читати, я шукала різні способи та засоби. З кубиками, магнітними літерами та подібним не було проблем. А от знайти гарну книгу чи робочий зошит з завданнями було важче. В нас є чудові книги з російської та англійської мови. Навіть польські вже знайшла, але ще не купляли. А от якісних українських, чомусь, не траплялося в магазинах. І от, дякуючи нашій знайомій тьоті Каті, ми дізналися про чудове видання Людмили Шелестової "Вчимося читати"
 
                                               

Ця книга - не буквар, і не зовсім зошит. Я б це назвала, швидше, збіркою чудових і продуманих завдань та ігор для дитини, виданою у вигляді книги. Звісно завдання орієнтовані на те, щоб дитина вчилася читати, але це не є головною метою. Виконуючи різні види вправ та завдань, в дитини в першу чергу формується процес пізнання. 
А вже читання ніби бонусом дарується дитині під час різних забавок :)  Бо хіба можна назвати вправами, наприклад, збирання горішків для білочки на зиму? 

Або викладення літер з квасолі, ліплення букви з пластеліну? 
А як вам ідея написати літери чи склади на повітряних кульках, та погратися з ними разом з мамою, чи з друзями? :)) В кінці, до речі, є така табличка зі складами. Протягом ознайомлення з книгою, дитина дізнається послідовно про види складів, звуки.

Мені дуже подобається активність та динамічність завдань. Вони весь час змінюються, тому не набридають дитині. Наприклад, спочатку треба показати літеру своїм тілом, потім викласти її з природного матеріалу, а далі заспівати її. Після чого відшукати склади з даною літерою та розфарбувати їх. 
Разом з тим, всі завдання зовсім різноманітні за направленістю та предметним наповненням.   
                                    
                 
Мені, дорослій, самій завжди цікаво, що ж буде цього разу. А дитина так зовсім з нетерпінням чекає на гру з цією веселою книжкою :)  
Іноді, на нас чекають завдання з математичними фігурами, чи кольорами,  
а наступного разу це казочка з улюбленими героями. А пізніше ми п"ємо чай з тваринками, перед тим, як вивчити, що за листочки і на якому дереві ростуть.
 До нас приходить зима зі сніговиками, яких ми доліплюємо читаючи по складах, 
або веселі пінгвіни на крижинах. 

Ми шипимо, наче змія, співаємо склади, вирізаємо ножицями та граємо в українську версію "I spy" у власній кімнаті :)) 
Чого тільки не придумала автор книги - і чобітки добирати до пари, і цуценят називати, і на городі поратися, і будинки будувати... 
Проходячи через різноманітні випробовування гарно розвивається також моторика рук - вирізаємо, розмальовуємо, вкладаємо. Відмінно тренуємо свою увагу та кмітливість, обираючи правильні варіанти з-поміж різних запропонованих, або добираючи щось своє.
Кілька слів про якість видання: у книзі 272 сторінки, обкладинка м"яка, якість друку хороша, ілюстраціїї присутні як чб, так і кольорові. Працювати з книжкою зручно.

 Чи варто продовжувати далі, щоб зрозуміти наше задоволення від такого "навчання"? ;))

Треба чесно признати, що ця книга мабуть вийшла така чудова, бо її склала та придумала мама двох своїх діток, та за сумісництвом працівник Інституту обдарованої дитини з великою кількістю заслуг та доробок для малечі, Шелестова Людмила. А  намалювала чудові ілюстраціїї мама і вже бабуся, Тетяна Кудиненко.
Поки-що, ми придбали тільки першу частину видання. Бо доводиться далеко везти такі скарби. - з України аж в Польщу. Але ми вже точно вирішили, що за місяць поїдемо й за другою частиною. :)
Мені дуже прикро, що про такі скарби я змогла дізнатися зовсім випадково, аж у Польщі від знайомих. А якби не випадок, то мало шансів, що знайшла б ці книги. А такі гарні видання треба рекламувати, треба розповідати про них знайомим, і я впевнена, що набагато більше діток навчаться читати зовсім без проблем, легко і граючись :) Тому діліться друзі зі знайомими нашою чудовою знахідкою! 


3 комментария:

  1. Гарний посібник! Ми теж не чули про нього, коли шукали щось подібне. Дякую!

    ОтветитьУдалить